2021-02-12 10:37:34• hírek • Bede Emőke

A laborvizsgálat is megerősítette: ismét felütötte fejét Szatmár megyében az afrikai sertéspestis

Képünk illusztráció. Forrás: pexels.com
Képünk illusztráció. Forrás: pexels.com

A Szatmár Megyei Állategészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Igazgatóság (DSVSA) még december közepén értesítette arról híroldalunkat, hogy sikerült felszámolni az utolsó afrikai sertéspestis-gócokat is a megye területén. Az ASP-mentesség azonban úgy tűnik, nem tartott sokáig, ugyanis ezen a héten a laborvizsgálatok igazolták, ismét felütötte megyénkben fejét az afrikai sertéspestis.

A DSVSA legfrissebb tájékoztatása szerint Nagykárolyban és Apában két-két, Tasnádon és Börvelyben pedig egy-egy gazdaságban jelent meg a kórokozó. A szakhatóság szerint e helyszíneken már megtettek minden szükséges óvintézkedést a fertőzés továbbterjedésének megfékezése érdekében, ugyanakkor már Mezőpetriből, Piskoltról és Peleszarvadról is jelentettek újabb gyanús eseteket. Mindegyik gazdaságban mintát vettek, majd továbbították azokat a laboratóriumnak vizsgálatra.


Sajnos a betegség azonban nem csak a háztáji sertések kapcsán okoz veszteséget, hanem a vadállományban is. Egyrészt a megyénk területén fellelt 257 darab elhullott vaddisznó közül 201-nek pozitív lett az ASP-tesztje, másrészt maguk a vadászok is kilőttek az afrikai sertéspestis megjelentése óta 2.796 vaddisznót, ám ezek közül csupán 154 állat hordozta a kórokozót.


Az ASP heveny (acut) kórformájának házisertéseken megfigyelhető tünetei: étvágytalanság, bágyadtság, gyengeség, bizonytalan mozgás, magas láz (40,5-42 °C), test szerte vérzések a bőrön (különösen a füleken, a has alján, és a combokon), a bőr vöröses-lilás elszíneződése, hányás, véres-habos orrfolyás, vércsíkos, vagy véres hasmenés. Aki tehát ezeket a tüneteket véli felfedezni a disznóján, értesítse az igazgatóságot a 800826787-es vagy a 0261–715956-es telefonszámon és mielőbb keresse fel az illetékes állatorvost. Ha a sertést a hatósági döntés értelmében le kell ölni, a DSVSA csak abban az esetben fizet piaci áron történő kárpótlást, ha előzetesen az állat már be volt jelentve az országos adatbázisba!

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: